Vaela Hotel στο Παλιό Ελατοχώρι Πιερίας

Ο κρυμμένος μας θησαυρός στο άλσος του Παλιού Ελατοχωρίου ατενίζει τις βουνοκορφές του Ολύμπου και τη θάλασσα του νομού Πιερίας.

Το Παλιό Ελατοχώρι είναι ένας γραφικός ορεινός οικισμός στην ανατολική πλευρά των Πιέριων Ορών. Αποτελείται από δύο οικισμούς, τον νέο και τον παλαιό, στον οποίο σώζεται μέχρι και σήμερα η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ένα ιστορικό κτίσμα που χρονολογείται από τα μέσα του 17ου αιώνα και αποτελεί ένα μνημείο ιδιαίτερης ιστορικής αξίας. Στην πλατεία του νέου χωριού συντηρείται επίσης το Λαογραφικό Μουσείο Ελατοχωρίου. Στην περιοχή θα βρείτε γευστικότατα γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, παραδοσιακά γλυκά, όπως επίσης και εδέσματα μαύρου χοίρου στην Εξοχή και παραδοσιακά αλλαντικά στη Βρία.

Η επίσκεψή σας στα Πιέρια δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός μια εκτενή δοκιμή των τοπικών προϊόντων και οίνων, αλλά και της ξεχωριστής μακεδονικής κουζίνας που τιμώνται κάθε χρόνο στο Ελατοχώρι, μεταμορφώνοντας το χωριό σε επίκεντρο πολλών πολιτιστικών και γαστρονομικών εκδηλώσεων, όπως η γιορτή του κρασιού, της μπύρας και οι ημέρες των μανιταριών.

Η Πιερία

Η ονομασία Πιερία προέρχεται από την αρχαία φυλή και την αρχαία χώρα της Πιερίδος. Στην Πιερία, υπάρχουν πολλές τοποθεσίες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως το Δίον, η Πύδνα, τα Παλιάμπελα Κολινδρού και ο Πλαταμώνας. Η Πιερία είναι επίσης πατρίδα του Ορφέα,των Μουσών και των 12 θεών του Ολύμπου.

Η Πιερία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα της Διαδρομής του Κρασιού της Βορείου Ελλάδας. Η περιοχή φιλοξενεί μια σειρά από κορυφαίες οινοποιίες, μια τάση η οποία μεγαλώνει και αποκτά παγκόσμιο χαρακτήρα και αναγνώριση. Σύμφωνα με τους παραγωγούς στης Πιερίας, η αναγνωρισιμότητα της όπως και οι εξαγωγές των κρασιών της βρίσκεται σε συνεχώς ανοδική πορεία. Χαρακτηριστικοί οινοπαραγωγοί που εκπροσωπούν την Πιερινή οινοποιία, ορισμένοι από τους οποίους έχουν και επισκέψιμες εγκαταστάσεις, είναι οι εξής:

Κτήμα Κούρτη - Οινόβιον στην Ράχη Πέτρας (επισκέψιμο), Οινάμπελος Κολινδρού - Κτήμα Πιερία Ερατεινή στον Κολινδρό (επισκέψιμο), Κτήμα Κίτρους Γαρυπίδης - ΚίτροςΠύδνας/Κολινδρού, Οινοποιία Παπαγιαννούλη - Νέο Κεραμιδί, Κτήμα Μυθικό Βουνό - Οικογένεια Γραμματόση Λιτόχωρο, Κελάρι Αδάμου - Κίτρος Πύδνας/Κολινδρού
Κτήμα Χρυσοστόμου, Αφοί Χρυσοστόμου - Κίτρος Πύδνας/Κολινδρού

Ο Όλυμπος

Ο Όλυμπος είναι το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με την πιο ψηλή βουνοκορφή του, τον Μύτικα, να φτάνει τα 2.917 μέτρα. Το όρος είναι γνωστό παγκοσμίως καθώς σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία στην κορυφή του κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί. Aνακηρύχτηκε ήδη από το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας. Το εντυπωσιακό ύψος του όρους, η μυθική του γοητεία και η εύκολη προσβασιμότητα τον καθιστούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.

Τα μονοπάτια που διασχίζουν τον ορεινό όγκο δίνουν την ευκαιρία στον πεζοπόρο και στον κάθε επισκέπτη να γνωρίσει από κοντά την περιοχή, τις ποικιλίες της χλωρίδας και της πανίδας και το φυσικό κάλλος του. Υπάρχουν πολλαπλές διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε είτε για την διάσχιση είτε για την ανάβαση του Ολύμπου: από την πλευρά της Ελασσόνας ξεκινήστε από το την Καρυά, το Καταφύγιο των Βρυσοπουλών (ή Καταφύγιο Β), το Ξερολάκι και το Καταφύγιο του ΣΕΟ, από τον Κοκκινοπηλό ακολουθείστε το Ευρωπαϊκό oρειβατικό μονοπάτι Ε4 προς το Λιτόχωρο, ενώ στην ευρύτερη περιοχή του Λιτοχώρου επισκεφτείτε το Φαράγγι του Ενιπέα, από την περιοχή των Μύλων στο Λιτόχωρο ως τη θέση Πριόνια σε υψόμετρο 1100μ. Επίσης, κάθε Ιούνιο λαμβάνει χώρα ο Olympus Marathon, ο αγώνας ορεινού τρεξίματος που ακολουθεί μια πορεία από τα βάθη της αρχαιότητας.

OLYMPUS RIVIERA

Την "Olympus Riviera" χαρακτηρίζουν: πλούσια και χρυσή αμμουδιά, καταγάλανη θάλασσα, συνδυασμός ακτής και βουνού, εύκολη οδική και σιδηροδρομική πρόσβαση, εναλλαγή ηρεμίας και διασκέδασης, ποικιλία στη γαστρονομική παράδοση, εύρος αθλητικών δραστηριοτήτων και πολιτιστικών γεγονότων. Το μήκος της θαλασσινής γραμμής αποτελείται από 16 οργανωμένες ακτές, με διαφορετικά χαρακτηριστικά η κάθε μία, ιδανικά για κάθε ξεχωριστό γούστο: Βόρεια Πιερία: Μεθώνη, 'Αη Γιάννης, Μακρύγιαλος, Πύδνα, Αλυκή Κίτρους - Κεντρική Πιερία: Κορινός, Παραλία, Ολυμπιακή Ακτή - Νότια Πιερία: Βαρικό, Γρίτσα, Πλάκα Λιτοχώρου, Λεπτοκαρυά, Παραλία Σκοτίνας, Παντελεήμονα, Πλαταμώνας, Νέοι Πόροι

ΔΙΟΝ

Αρχαιολογικός τόπος με διεθνή ακτινοβολία είναι το Δίον, η "πόλις του Διός", η ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων στις βορειοανατολικές πλαγιές του Ολύμπου. Στο αρχαιολογικό πάρκο μπορεί κανείς να περπατήσει ανάμεσα στα ευρήματα και να επισκεφτεί το διπλανό μουσείο. Την πόλη περιέβαλε τετράγωνος οχυρωματικός περίβολος και τη διέσχιζε πυκνό δίκτυο δρόμων. Ανασκάφτηκαν οικοδομικά τετράγωνα με κατοικίες, εργαστήρια, καταστήματα και δημόσια κτίρια. Πολυετείς ανασκαφές έχουν αναδείξει πλήθος σημαντικών ευρημάτων: το αρχαίο θέατρο, κτίσμα του 4ου αιώνα π.Χ. όπου πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι το φεστιβάλ Ολύμπου, το ιερό της Ίσιδας, το ιερό του Δία, η λεγόμενη έπαυλη του Διονύσου με θαυμαστά ψηφιδωτά και τα ρωμαϊκά δημόσια λουτρά, το ιερό της Δήμητρας λίγο έξω από τα τείχη της πόλης, το μνημείο των Ασπίδων και πολλά ακόμη μοναδικά ευρήματα.

ΜΕΤΕΩΡΑ

Σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα Τρίκαλα, πάνω από την Καλαμπάκα, υψώνεται περήφανα και επιβλητικά, ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους των Αγίων Μετεώρων. Στο μετεωρίτικο τοπίο το ύψος των βράχων φτάνει τα 400 μέτρα. Τα μοναστήρια των Μετεώρων είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους και είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Τον 14ο αιώνα είχαν ιδρυθεί τριάντα μοναστήρια και σήμερα λειτουργούν μόνον έξι. Τα έξι αυτά επισκέψημα μοναστήρια είναι σήμερα αναστηλωμένα και με συντηρημένο στο μεγαλύτερο μέρος τους τον τοιχογραφικό τους διάκοσμο. Από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ως ένα ιδιαίτερης σημασίας πολιτιστικό και φυσικό αγαθό.

ΒΕΡΓΙΝΑ

Η Βεργίνα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χλμ. βόρεια του Ελατοχωρίου. Ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας είναι πολύ κοντά στις Αιγές, την πρώτη πόλη των Μακεδόνων. Οι Αιγές γίνονται το λίκνο των Τημενιδών, της δυναστείας που θα βασιλέψει για τρισήμισυ αιώνες στη Μακεδονία και θα δώσει στην ανθρωπότητα τον Φίλιππο Β΄ και τον Μέγα Αλέξανδρο, που ξεκινώντας από τις Αιγές άλλαξαν την ιστορία της Ελλάδας και του κόσμου.

Εκεί έχει διαμορφωθεί ένα μουσείο με τα μοναδικής αξίας ευρήματα που αποτελούν θησαυρούς παγκόσμιας ακτινοβολίας, ενώ είναι το μοναδικό μουσείο της Ελλάδας που αντί να μεταφέρει τη συλλογή του στο κτίριο του μετέφερε το κτίριο στον αυθεντικό αρχαιολογικό χώρο. Περνώντας την είσοδο του μουσείου, σε ένα σκοτεινό περιβάλλον, η λάμψη του χρυσού και η μοναδικότητα των αυθεντικών χρωμάτων στους τοίχους δημιουργεί δέος στον επισκέπτη και τον μεταφέρει σε εποχές ένδοξων κατακτήσεων. Το σημαντικότερο έκθεμα του μουσείου είναι η χρυσή λάρνακα με το μακεδονικό αστέρι που περιείχε τα οστά του βασιλιά Φιλίππου Β' και το χρυσό στεφάνι που φορούσε ο νεκρός. Εκτός από τους βασιλικούς τάφους, στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας υπάρχουν επίσης το Αρχαίο θέατρο, το Ιερό της Εύκλειας και τα Ανάκτορα. Το 1996 η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ

Το Κάστρο του Πλαταμώνα, είναι κάστρο - πόλη της μεσοβυζαντινής περιόδου, (10ος μ.Χ. αιώνας) και είναι κτισμένο νοτιανατολικά του Ολύμπου. Ο Πύργος του, που δεσπόζει πάνω στην εθνικό οδό, είναι ο πιο εντυπωσιακός ακρόπυργος που υπάρχει σε ελληνικό κάστρο. Το κάστρο βρίσκεται σε θέση στρατηγική που ελέγχει τη διάβαση της κοιλάδας των Τεμπών και το δρόμο Μακεδονίας - Θεσσαλίας - Νότιας Ελλάδας.

Απέναντι του κάστρου δεσπόζει ο χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός του Παλαιού Παντελεήμωνα, ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στην βόρεια Ελλάδα. Με υψόμετρο 440μ. μπορεί κανείς να ατενίσει το Κάστρο με τη θέα του γαλάζιου της Ολυμπιακής Ριβιέρας.

keyboard_arrow_up
WHAT'S NEW